divendres, 17 de juliol del 2009

Jordi Roura entrevista 23 músics protagonistes dels 20 anys de Tradicionàrius per a un programa de Ràdio 4-RNE Catalunya






En aquest blog podreu escoltar les entrevistes realitzades des d'abril fins a desembre de 2008 en els programes que s'emetien els dissabtes de 14h a 15h.

Hem retallat les músiques perquè gairebé totes es poden aconseguir en disc a les botigues o portals i pel que fa als temes de concerts es poden escoltar a la Fonoteca del C.A.T.

Eduard Iniesta i Torres (Barcelona, 1968)


No hi era el dia 15 de gener de 1988 quan començava al bar del Centre Cívic L'Artesà de la Vila de Gràcia el primer Tradicionàrius. Encara no havia complert 20 anys i seria deu anys més tard quan tindria una presència important en el món de la música del país. Ara, a la primera dècada del segle XXI, se'l coneix com un bon solista d'instruments de corda i un acompanyant de luxe per artistes famosos.

diumenge, 12 de juliol del 2009

Jaume Arnella i París (Barcelona, 1943)


El primer concert del Tradicionàrius es va fer al bar de L'Artesà, amb el soroll de fons de la cafetera i els grinyols de la porta d'entrada, a peu pla i a molt poca distància del públic. Va obrir la programació Jaume Arnella que estrenava un repertori de romanços que s'acompanyava amb una petita guitarra de 4 cordes.

Jordi Fàbregas i Canadell (Sallent 1951)


Va ser-hi el dia 15 de gener de 1988 i molt abans, quan es va fer la proposta a la resta de músics que en aquella primera edició no imaginaven fins on podria arribar tot allò. Sense ell com organitzador i com a músic no s'hagués posat en marxa aquesta màquina.

Jordi Vallverdú "Xufu"


Jordi Vallverdú XUFU, percussionista, compositor i intèrpret d'instruments de vent no hi era el gener de 1988 quan començava el Tradicionàrius. S'hi va afegir set anys més tard i és d'una generació amb formació musical i objectius artístics diferents dels pioners. Es va presentar l'any 1996 amb El Músics de Safeu tres multi-instrumentistes que amb 14 melodies de variada procedència van trencar moltes rutines i tabús. Eren Marc Egea, Felip Morales i Jordi Vallverdú.

Toni Oró i Badia (Bilbao, 1957)


El dia 11 de març de 1988, al bar de L'Artesà hi va haver un concert d'ELS SOLISTES DE LA COSTA, un trio que va oferir una recital molt variat: Bizet, Chick Corea, Verdi, tradicional anglès, música caribenya.... Rafael Sala al cel•lo, Ferran Martínez al piano i Toni Oró al violí i clarinet. Toni Oró va ser després el responsable del segell discogràfic TRAM que produia i editava els discos de Primera Nota, Jaume Arnella. El Pont d'Arcalís, etc.

Ramon Manent i Folch (Barcelona, 1952)


Aquest cantant no hi era el dia 15 de gener de 1988 quan començava al bar del Centre Cívic L'Artesà de la Vila de Gràcia el primer Tradicionàrius però ja feia temps que es movia en el camp de la música tradicional.
Aviat es va conèixer la seva veu característica i el seu entusiasme. Creador dels grups Cantus Firmus, Bitayna, El Tamborí, Societat de Cançons Els Tranquils, Els Tres, la Mata de Jonc i professor dels tallers de veu de Música Tradicional.

Rosa Zaragoza i Lluch (Barcelona, 1958)


Rosa Zaragoza va actuar al primer Tradicionàrius. Ja feia un temps que les seves Cançons de noces dels jueus catalans havien despertat l'interès del públic i una part de la premsa. Era el premi a uns anys de feina dura on des de fer de vocalista d'orquestres de ball fins animació, Rosa Zaragoza es va aconseguir fer un lloc.

Toni Torregrossa i Bou (València, 1958)


L'any 1990 Toni Torregrossa va muntar URBÀLIA RURANA, una de les formacions importants de nivell internacional del folk català.
Al País Valencià, Toni Torregrossa, cantant i promotor de festivals i grups tan importants com CÀNEM, URBÀLIA RURANA i CANÇONER DE LES COMARQUES DEL SUD va ser la referència folk d'aquest territori. Sense afectació, sense estridències, sempre amb la dosi escaient de profunditat emocional, diu de Toni Torregrossa el periodista Josep-Vicent Frecina a la revista Caramella.

Simone Lambregts (Eindhoven, 1968)


La violinista Simone Lambregts va néixer a la ciutat d'Eindhoven a Holanda l'any 1968. Va estudiar violí clàssic i posteriorment es va diplomar en Musicoteràpia a Nimega (Holanda). Des de l'any 1989 viu i treballa a Catalunya per tant encara no hi era el dia 15 de gener de 1988 quan començava al bar del Centre Cívic L'Artesà de la Vila de Gràcia el primer Tradicionàrius. Ha fet de violinista, compositora, acompanyant de cantants i fundadora de diversos grups folk importants a Catalunya.

Enric Montsant i Damià (Granollers, 1960)


L'Enric no hi era el gener de 1988 al primer Tradicionàrius però ja tocava amb el grup XAROP DE CANYA que havia format un any abans.
És graller, compositor i creador dels grups Xarop de Canya i La Banda d'en Vinaixa, professor de gralla als Tallers d'Arsèguel, col•laborador de l'Orquestra Simfònica de la Canya i representant català a un grup internacional d'oboès tradicionals amb seu a Montpeller, UNE ANCHE PASSE.

Carles Belda i Valls (Sabadell 1972)


CARLES BELDA és un acordionista nascut a Sabadell l'any 1972 que actualment viu al País Basc. De tant en tant es desplaça a Catalunya per actuar amb qualsevol de les seves diverses formacions. El BELDA representa una de les generacions podríem dir joves dels vint anys de Tradicionàrius i per això, aprofitant un dels seus viatges, li vam fer una entrevista que vam emetre i aquí us oferim resumida.

Francesc Marimon i Busqué (Barcelona 1955)


Va ser dels que van participar al primer cicle Tradicionàrius. Formava part de la COBLA MÍNIMA, un grup que va durar poc temps però que va generar altres formacions molt significatives del folk català dels 90.
És graller, saxofonista i sobretot acordionista diatònic a més a més de metge i
promotor dels balls de la Plaça del Rei, ha publicat dos mètodes per aprendre l'acordió diatònic i és creador i director de LA PORTÀTIL FM i uns quants subgrups més que se'n deriven.

Maties Mazarico i Colàs (Millars 1948)


En Maties és la referència del folk català al nord. Des del poblet de Taurinyà, treballa incansablement l'acordió, flabiols, cornamuses, cançó... Quan convé munta un grup o va sol o s'afegeix a algun projecte suggeridor. A principi dels 90 va començar a participar a concerts, balls i tallers del Tradicionàrius.

Artur Blasco i Giné (Barcelona 1933)


L'Artur hi era el primer dia del Tradicionàrius però va ser en posteriors edicions quan com a intèrpret va esdevenir una peça fonamental del folk a Catalunya. La Pobletana, El Pont d'Arcalís i la seva labor de recerca i difusió de la música popular del nostre país van ser els temes de conversa en el programa que aquí trobareu resumit.

Roser Olivé i Aymerich (Vallmoll 1967)



Ha fet estudis musicals al Conservatori Superior de Música del Liceu, complementats amb altres de pedagogia musical. Als 4 anys entra a la Colla Vella dels Xiquets de Valls i aprèn a tocar la gralla amb el mestre vendrellenc Jaume Vidal Carboner; amb qui participa en la seva formació juntament amb Joan Jané Merenguet, Eduard Vericard, Baltasar Vidal Tof i Josep Vernet. Ha treballat d'especialista de música en escoles amb el projecte d'instruments tradicionals del SE1T. Crea l'Escola de Grallers de Vallmoll i l'Aula de Gralla de Tarragona. Ha format part de l'Escola de Grallers de Tarragona i també a la ciutat de Reus ha impartit cursos recuperant el timbre propi de l'instrument de la zona. Forma part dels Grallers Pelacanyes de Tarragona, dels Grallers de Vallmoll i dels grups de gralla i ministrers SO NAT del Camp de Tarragona, dels quals és la directora. Ha participat en diverses publicacions i enregistraments musicais. Actualment és la responsable de l'àrea de gralla de l'Aula de Música Tradicional i Popular (AMTP) i exerceix de professora a les seus de Barcelona i Vila-seca.

Xavier Orriols i Sendra (Vilanova i la Geltrú 1951)


En Xavier ja tocava abans que es comencés el primer Tradicionàrius. Ell, amb el seu grup va acompanyar el seguici de les autoritats des de l'Ajuntament fins el bar i va obrir així aquest festival. És graller, luthier, treballa en la recerca organològica i etnomusicològica, és professor de l'Aula de Música Tradicional i creador del grup Els Ministrers de la Vila-Nova.

Marcel Casellas i Navinés (Esplugues de Llobregat 1954)


Va ser un músic que va participar al primer cicle Tradicionàrius el dia 15 de gener de 1988. Tocant la tuba, formava part de la COBLA MÍNIMA, un grup que va durar poc temps però que va generar altres formacions molt significatives del folk català dels 90. És contrabaixista, compositor, arranjador, i un dels motors de moltes iniciatives que s'han realitzat al voltant de la música popular i tradicional del nostre país en els últims 30 anys.

Joan Moliner i Pedrós (Cornellà 1964)


Artur Gaya i Iglesias -Quico el Cèlio- (Tortosa, 1956)


L'Artur, des de les Terres de l'Ebre fa molts anys que treballa en diversos camps. L'actuació amb el seu grup al Tradicionàrius a mitjans dels anys 90 va ser un dels esdeveniments més important de tot el cicle i un gran èxit de públic.

Ha format part del duet LA CUCA FERA i el grup LONTAINERS, amb els que ha publicat discos els anys 80 i també ha format part de VAPOR ANITA (un grup de versions) i DELIRIOS (pop-rock) sempre amb el guitarrista Jordi Fusté. Des dels anys 90 que dona vida a QUICO EL CÈLIO que amb la seva família i amics recorren el país amb un espectacle ple de bon humor i bona música.

Jaume Ayats i Abeyà (Vic, 1960)


En Jaume és un violinista, cantant i musicòleg que ha estat present en el desenvolupament dels 20 anys de Tradicionàrius. Amb ell vam conèixer el flabiolaire Josep Verdaguer ROVIRETES, una de les peces importants que ens lliguen al passat musical del país. Les seves investigacions de camp a Osona han generat cançoners, discos i diversa documentació. Dona classes a l'ESMUC i l'Universitat Autònoma i recentment ha publicat una col•leció de DVD per encàrrec del Consell Insular de Mallorca amb un treball de recerca de cançó tradicional. Al Tradicionàrius ha actuat amb el seu grup de polifonia vocal LA NOVA EUTERPE.

Miquela Lladó i Vidal (Palma, 1948)


La Miquela és una cantant de Mallorca que fa molts anys que enregistra discos i col•labora a la revitalització de la música popular i tradicional. Amb el veterà grup MÚSICA NOSTRA han estat els embaixadors del Ball de bot mallorquí al Principat.

Ferran Riera i Vives (Barcelona 1957)



En Ferran és responsable del programa Rodasons del Canal 33, dirigeix la revista Sons dedicada a la música folk, va ser un dels promotors del document que va defensar la nostra música al Parlament de Catalunya i és DJ Mussol, el primer dick Jockey del folk català.

August García i Orri (Vic, 1962)


El dia 15 de gener de 1988 quan començava al bar del Centre Cívic L'Artesà de la Vila de Gràcia el primer Tradicionàrius, l'August exercia de mestre a Manresa, estudiava filologia i feia d'animador infantil. No estava en contacte amb el món del Tradicionàrius. Posteriorment, va incorporar-se a diversos grups com "Els Ministrils de L'Empordà" o "El Santi no ve" i és un dels periodistes especialitzats que publica entrevistes a la revista Caramella, la publicació de referència al món del folk dels Països Catalans.